COOLschool Competition Honourable mention


Our proposal offers a design and arrangement of spaces that embody the adaptive spirit of the northern people. The proposal responds to change through several means: spatially, climatically, and materially. Rooms are arranged in a pinwheel-like formation around a generous circulation space, with all room doors oriented toward the center. Each room remains an independent enclosed volume connected via a latticed roof circulation space. Rooms maintain a variable ceiling height that gestures toward either direct or indirect light, depending upon use. The design recognizes that learning occurs inside as well as outside the classroom. By integrating a “third” space serving both as circulation and other informal uses, alternative modes of interaction between students and teachers can occur. This is designed as an “outside-in” space, which has its own micro-climate reflective of the current season. The third space is between the classrooms, recreation space, and utilities / washroom space and therefore ties them together as a social interior street.

 

The project team comprises of:

Lateral Office (Toronto, CAN) Lola Sheppard, Mason White, Kate Holbrook-Smith and Jack Lipson

Download the PDF submission pages:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Check out the other winning projects. (Click projects for more infomation.)



 







You can also check out nearly 200 other entries by hitting this LINK and going to our social media page:

You may also like to take a look at the original brief for the competition which can be found here:

Competition Brief